Hej där! Du som känner att nyårslöften och mål påverkar dig negativt

Hej där! Hej där du som just nu kanske tänker att det är dags för nystart. Förändring. Motivationsarbete. Som tänker att du behöver förändra något hos dig själv för att vara tillräcklig. Hej där du som just nu upplever en press utifrån, eller inifrån, att förändra den du är. Du som egentligen alltid varit tillräcklig, precis som du är. 

Nytt år – nya möjligheter. Juste, det gamla talesättet ja. Så var det ja. Nu när det nya året kommit förväntas jag göra förändringar på och/ eller hos mig själv. Åtminstone om jag läser tidningen eller scrollar igenom sociala medier. Hej där du som känner igen dig i detta, som också möts av ett flöde fyllt med nyårslöften om en förändring, om uppoffringar och om spektakulära mål. Vet du? Det är okej att inte sätta nyårslöften. Det är okej att inte vilja göra som “alla andra” verkar göra.

Det är okej att inte sträva efter en förändring hos dig själv för att någon annan säger något. Det är också helt okej att även om en önskar att något hos sig själv kunde förändras – ändå inte göra något för att förändra. Det är okej att arbeta för att landa i att jag är jag. Och jag har ta mig tusan alltid varit tillräcklig som jag är. Oavsett vad för andra tankar som också snurrar samtidigt. 

Det kan vara supersvårt att inte följa sin impuls att aktivt göra val för att förändra sig själv. (Disclaimer: jag skriver nu inte enbart om till exempel utseende, utan det kan handla om utbildning, om hur vi är i sociala sammanhang, egentligen kan det handla om vad som helst som innefattar oss.) 

Det kan vara tung att känna att en hela tiden möts av andra som gör storslagna förändringar, samtidigt som en själv egentligen vet med sig att nej, jag hade inte mått bra av att göra x, y eller z. Även om jag känner att jag “borde” göra det. Vet du? Du “borde” inte göra något alls.

Ett nytt år, en måndag, en “nystart”, ingen av dessa innefattar hänsyn till vem du är, vad du står i och vad du bär på. 

För vill du veta en sak? Du har alltid varit tillräcklig i det du är. Även om det inte alltid känns så. Även utan spektakulära mål, stora förändringar eller de högsta karriärs ambitionerna är du tillräcklig som du är. 

Och om du vill sätta ett mål, löfte, önskan: kan du bära med dig dig själv under tiden du bestämmer vilka mål du ska ha? Kan du till exempel ha mål om att vara snäll mot dig själv, att visa hänsyn till den individ du är, se om det är möjligt att lära känna dig själv lite mer? 

Hej där du som känner att nyårslöften och mål påverkar dig negativt, det är mer än okej att inte sätta några mål.

/Teresa, medarbetare Tilia

Foto: Debby Hudson // Unsplash

Tilia är en ideell organisation, alltid tillgängliga för stöd inom 24 timmar för dig som känner att du behöver oss. <3