Almedalsrapport del 1

Tjo alla där hemma och kanske även ni på plats här i Almedalen som vill läsa om det vi hittar på här under denna fartfyllda och viktiga vecka i Visby.

Vi körde igång direkt på måndagen med medverkan i en panel i ett seminarie som Nordens Välfärdscenter anordnade, kallat “Kan offentlig sektor och civilsamhället tillsammans hjälpa unga som mår dåligt?”. Panelen som diskuterade bestod av:

  • Dagfinn Høybråten, generalsekreterare, Nordiska ministerrådet
  • Lidija Kolouh-Söderlund, projektledare Unga in i Norden, Nordens Välfärdscenter
  • Lena Nyberg, generaldirektör, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
  • Kerstin Evelius, nationell samordnare för statens insatser inom psykisk hälsa
  • Nina Jürs, centerchef, Headspace, Danmark
  • Ann Sofie Blixt, grundare och verksamhetschef, Stödorganisationen Tilia

Grunden var en lösning kallat Headspace som man i Danmark jobbat med väldigt framgångsrikt, där man lyckats sänka trösklarna för unga som mår dåligt i en verksamhet som erbjuder både medmänniskor och professionella under samma tak.

Detta gör att färre unga slutas runt och hamnar mellan stolarna och det bästa av allt: de vågar söka hjälp. Många liknelser drogs till Tilia och vi fick väldigt fina ord från alla medverkande i panelen om att vi är ett förstadie på detta. Det vore så intressant att höra vad ni, våra unga som läser bloggen skulle tycka om detta. Hör av er om ni vill. <3

” Vi måste ha mod att investera i ideella verksamheter” 

– Nina Jurs, centerchef, Headspace, Danmark

Att våga satsa på ideell verksamhet är något alla i panelen ville att vi skulle våga göra mer. Kerstin Evelius, samordnare för statens insatser på området psykisk hälsa indikerade på att det krävs mod att satsa på ideella verksamheter, att vi är kanske lite för rädda för det. Vår grundare Annesofie Blixt påpekade då hur konstigt det är att vi inte är alls rädda på att lita på offentlig verksamhet, trots alla fel och brister vi får höra från unga som pågår där…

Det var ett väldigt hoppfullt seminarie, vi tror på “tillsammans” och samverkan, men alltid med den viktiga grunden: förankra alla beslut i målgruppen unga först!!

2 (4)

Vi sprang sedan direkt över till våra fina vänner på Svenska Hjältar. Vår Teresa medverkade där i ett seminarier lett av bästa William Spetz om mobbning och press i skolan. Tack till Svenska Hjältar och Aftonbladet som lyfte en ung röst, eftersom det enbart är våra unga idag som vet hur skolan inverkar och påverkar just nu.

2 (5)

Vår höjdpunkt denna dag var helt klart när vi släppte upp Tilias egna unga Adam, Linnea och Teresa i seminariet ”Ungas röster räknas”. Tilia grundades år 2012 med syfte att finnas till för alla de barn och unga som inte får hjälp och stöd genom offentlig sektor. De har ofta en gemensam nämnare i låg självkänsla men är inte “tillräckligt sjuka” och får därför inte hjälp. Ett “mellanting” behövs från ideella sektorn, vilket Tilia är. Vi har lyssnat in vår målgrupps behov och det är idag många som vänder sig till oss med en frustration att inte bli bemötta på sina egna villkor. Samtidigt råder en diskussion över ungas huvuden om varför de mår dåligt och vad vi ska göra åt det. Detta seminarie inkluderar det bästa facit vi kan finna: de unga själva.
Här vad det vi unga som var expertpanel och vi lät beslutsfattarna ställa frågor till oss utifrån våra egna erfarenheter av hur det kan vara att vara ung och må dåligt.

Någon som vi diskuterade mycket är en vuxenvärld som sviker och inte lyssnar, som vår Annso sa inledningsvis: Om vi uppmuntrar unga att berätta vad de bär på och sedan står där utan att agera, då sviker vi – och de tystnar.

Adam, Linnea och Teresas viktiga tankar, känslor och erfarenheter är samlade i detta avsnitt av Tiliapodden, vår Almedalsspecial år 2016. 

Vi delar också några citat från twitter som vi hittat under #ungasröster

”Grymma Tilia låter unga höras på riktigt!”

”Seminarium med Tilia, flera unga i panelen och de är så jäkla bäst! Tack!”

Vi vill rikta ett stort tack till vår helt UNDERBARA medverkande panel: Tiina Ekman, verksamhetsansvarig för utredning Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, (MUCF), Kerstin Evelius, samordnare för statens insatser för psykisk hälsa, Ing-Marie Wieselgren, projektchef SKL, läkare och specialist i psykiatri, Cecilia Grefve, nationell samordnare för social barn- och ungdomsvård. Från Tilia medverkade: Moderator, Annesofie Blixt, unga röster: Linnea Björndahl, Adam Werner, Teresa Linnarsson. 

Tack Skandia som gjorde detta seminarie möjligt och lät oss vara i ert fina tält!

Strax fortsätter rapporteringen här från oss med tisdagens bravader. Tjoho! <3

Foto: Linnea Björndahl