Almedalsrapport del 2

Tisdagen började med att Annso medverkade på ”Nollvision mot psykisk ohälsa bland unga – går det att fixa?” som anordnades av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Det var jättefint men vi reagerade lite över titeln på seminariet, och vår Annso frågade sig om vi verkligen kan ha nollvision mot psykisk ohälsa. Detta med grund i att livet går upp och ner, att det är okej att må dåligt och att det är en del av livet. Istället ställde vi frågan om inte problematiken handlar om bemötande av unga med psykisk ohälsa. Där tyvärr respekt mot barn och unga saknas och vi frågade oss om vi inte behöver nollvision mot vuxna som inte förstår? ;)

tisdag

Vår Lollo fick det avslutande ordet när hon påminde oss om att sluta ge råd – lyssna!

Annso medverkade även i podcast hos fina Bryt tystnaden, om Tilia, varför det är viktigt att lyssna på Ungas röster och vad vi gör här i Almedalen. En underbar känsla att sitta på en trappa i Visby och berätta mer om det viktiga arbete hela vårt fantastiska team gör här på plats. Lyssna här!

Därefter deltog våra unga i en workshop vid namn: ”Open Space” som anordnades av Magelungen. Där diskuterade barn, ungdomar och vuxna om hur insatser ska ske för unga med psykisk ohälsa i olika kontexter. Bland annat utifrån skolan, sjukvård, socialtjänst och ideell verksamhet. Vi är så glada att även våra kollegor på Fryshuset var med och förde ungas talan. Stort tack till alla som var med och förde konstruktiva samtal med målgruppen i fokus. Grymt!

5

På eftermiddagen lyfte Aftonbladet och Svenska Hjältar temat medmänsklighet. Vi, som blev utsedda till Årets medmänniskor 2014 medverkade och så gjorde även Elise, ängeln på Malmskillnadsgatan, utsedd till Årets livsgärning 2015. Då en viktig grundpelare i Tilias arbete är just medmänsklighet kändes det väldigt fint att få prata om detta och vårt arbete.

13615313_254154054965816_1601521107684645484_n

Annso fick frågan om det inte blir tungt att höra ungas berättelser om psykisk ohälsa och svarade att det inte blir det, då våra unga ger så mycket energi genom det mod, den klokhet och styrkan de bär på i sina resor. Det är en ära att se när en ungdom genuint börjar le på riktigt igen. Något som hela vårt team ständigt påminns om och gör att denna vecka känns så himla viktig, är just det. Tack alla våra ungdomar, ni är anledningen till att vi finns. Ni är alla våra hjältar.

Vi åkte dessutom med i Hjältebilen och snackade stress, press och ideal med William Spetz. Vi delar detta inslag så snart det kommer ut. <3

tisdag2

Onsdag! Återigen en morgon med medverkan i panel för Annso, det handlande om ungas psykiska ohälsa och hur vi kan förebygga den. Detta var ett utav de bättre samtalen som fördes i Almedalen på detta ämne, ett stort tack till Sirona som anordnade detta.

Vi anser såklart att det förebyggande arbetet är viktigt, men vi tror att större fokus måste läggas på de som mår dåligt just nu. Där tryckte Annso på vikten av att inkludera ungas egna röster om psykisk hälsa och dess insatser. Hela Tilias team med unga som tog upp en hel stolsrad inkluderades snabbt i samtalet. Där tog vuxna våra röster på allvar och de visade stor respekt för våra erfarenheter och kompetens.

2 (9)

Veckans och förmodligen hela Almedalens absoluta höjdpunkt var Tilias egna semiarie ”Bältesläggning av barn – ett lagligt övergrepp?”. Vår Lollo berättade med hela sitt hjärta och på ett kunnigt sätt om vad som pågår i dagens Sverige bakom stängda dörrar, samtidigt som Jenny berättade så starkt och rakryggat om det hon varit med om inom vården. Detta kommer vi att skriva ett eget inlägg om!

På kvällen deltog Teresa i scouternas seminarie ”Vad fjärde ung mår psykiskt dåligt idag, vad gör vi?”

2 (10)

Vi säger tack till scouterna och delar med oss av ett citat från när vår grymma Teresa berättade om vad som fick henne att känna förtroende hos Tilia:

”Det som gjorde henne viktig för mig var att hon inte gjorde sig själv så himla viktig. Hon gjorde ingen skillnad på mig och henne, vi var båda människor” – Teresa, 17 år