“Den stora skillnaden i det där yoga-rummet mot resten av omvärlden var att allt var okej”

Osäkra steg mot ett kallt golv. Mina bara fötter mot en klibbig yogamatta. Vad hade jag gett mig in på? 

Första gången jag deltog på ett yogapass följde jag med en vän till ett litet gym i centrala Stockholm. Det var en lördag och klockan var 10:30. Det var vinter och kallt ute. Grått utanför fönstren och jag fattade ingenting varför jag stod på den där mattan. “Katten, kon, hunden och ödlan”. Nog för att jag gillar djur men de där positionerna med djurnamn var mest förvirrande. “Andas in andas ut och var i nuet”. 

HAHA var i nuet?! Nej nej här ska inte levas i nuet tänkte jag. Jag har en miljon saker att tänka på under de här 90 minuterna. Inte ska jag slösa bort EN OCH EN HALV TIMME på att inte tänka på vad jag sen ska äta, göra, säga, inte göra och jobba. För att inte tala om att älta saker jag tidigare sagt och gjort. 

Men någonting hände den där mörka lördagen för många år sedan. Jag gick tillbaka. Varje lördag och så småningom även på tisdagar. Och onsdagar. Jag blev fast och började förstå att det inte fanns något rätt eller fel på den där yogamattan. Det var okej att tänka på annat, det var okej att tycka att det var skittråkigt och det var okej att bara vila på rygg i 90 minuter.

Den stora skillnaden i det där rummet mot resten av omvärlden var att allt var okej.

Ingen tävlade om vem som kunde göra vad eller vem som var “bäst”. För det finns inget bäst i yogans värld. 

I yogans värld är det tillåtet att vara nybörjare hela livet. Det är tillåtet att gråta, skratta, känna och vara sårbar. Med tiden insåg jag att de där stunderna på yogamattan gav ett perspektiv på livet, med hjälp av lärarens instruktioner kunde jag andas lättare, skingra tankarna och, hur klyschigt det än låter, bli vän med mig själv. Yoga är ingen genväg till ett enklare eller lyckligare liv utan ett fint verktyg som räcker livet ut. 

För mig har yogan varit livsomvälvande. Från att ha haft prestationsångest, kropps- och självhat varje dag till att vara tillfreds stora delar av min vakna tid. Det här är min upplevelse och allas vägar ser olika ut men kanske du vill prova utan krav eller förväntningar? 

Jag är inte vän med mig själv varje dag men vi har kommit en lång bit på väg. Jag och min kompis jag 🙂 

//Ida, samordnare Tilia Stockholm

________________________________________________________________________________________

Varje onsdag har du som erbjuder vi er medlemmar i Tilia kostnadsfri Yoga, Vinyasayoga hos Yogayama Sjöstaden.

Vinyasayoga är en mjuk och flödande yogaform där du får sträcka ut kroppen sammanflätat med ditt egna andetag. Många är idag inte alls medvetna om hur de andas och att ens egen andning är direkt kopplad till känslolivet. I yogan ägnas därför andetaget stor uppmärksamhet och de fysiska rörelserna är egentligen bara ett verktyg för att närma sig den egna andningen och det som finns på insidan. Inga förkunskaper krävs och vill du bara vila på mattan en stund så går det också bra.

Anmälan till: stockholm@foreningentilia.se (senast måndagen innan varje tillfälle, ange namn och telefonnummer*)
Datum: Varje onsdag HT 2019
Tid: 17:30 – 18:30
Plats: Yogayama Sjöstaden, Hammarby allé 53, Stockholm
Ledare: Sofia Kingstedt, Yogayama

*Gäller i mån av plats