Du kommer komma till en dag då ångesten inte längre äger dig, du äger ångesten!

Ångest. All denna ångest. Det är som att man drunknar i den. Som att den omsluter sig om en och man kan inte komma ifrån den. Den finns alltid där. Ibland är den stilla, man märker inte av den, inte utåt i alla fall. Men under ytan är det bara ett hav av stormar och kaos. Ett ständigt tjatter som aldrig tystnar. Ångest.

Ångest kan uttrycka sig olika från person till person. Man kan ha ångest för olika saker. Ibland är ångesten mild, bara ett bakgrundsbrus, och ibland är den så starkt så man bara vill försvinna. Jag har nästan alltid ångest, inför det mesta. Men det jag tycker är jobbigast är beslutsångesten. Att aldrig veta vad jag ska göra, vilken väg jag ska gå. Jag får sådan extrem beslutsångest över både smått som stort. Det påverkar vardagen så väldigt mycket. Det gör att jag inte klarar av att göra allt. Ibland vinner ångesten, den blir för stor, det går inte.

MEN, ibland vinner jag över ångesten. För några veckor sedan lyckas jag göra något som jag hade sådan extrem ångest inför att jag bara vill lägga mig på golvet och gråta. Men jag lyckades övervinna ångesten den gången, jag klarade av det! Och den känslan när jag faktiskt hade lyckats, den var underbar!

Ångesten kommer fortfarande finnas kvar. Den kommer vinna över mig igen. Kanske fler gånger än vad jag kommer vinna över den i början. Men en dag så kommer jag vinna mer över ångesten än vad den vinner över mig. Varje gång jag vinner över ångesten tar jag ett litet steg framåt.

Jag har lärt mig att ångesten inte är farlig. Den må vara jobbig, men jag vet att jag kan vinna över den. Jag vet att den alltid försvinner, ibland behöver jag bara vänta ut den ett tag. Andas långsamt och försöka distrahera mig. Fortsätta säga till mig själv att när jag väl kommit över tröskeln, när jag väll gjort det där som gav mig sådan ångest innan, så kommer det komma en känsla av glädje och stolthet. För jag vet att jag kan klara det. Ångesten försöker få saker att verka mycket jobbigare och läskigare än det egentligen är. Men genom allt jag lärt mig om min ångest så blir det också lättare. Jag vet att ibland behöver jag bara vänta ut den en stund, låta den lugna sig, ibland behöver jag distrahera mig från ångesten en stund, och ibland behöver jag utmana den. Varje gång jag utmanar ångesten tar jag ett steg framåt. Varje gång jag inte låter ångesten kontrollera mig så vinner jag.

Genom att lära dig mer om din ångest, genom att förstå och acceptera den, genom att hitta strategier mot den, så kommer ångesten sakta börja dämpa. 

Så viktigast av allt: sluta aldrig kämpa!

/Louisa, 21 år från Linköping

Detta inlägg är ett av flera under vår kampanj #psynligt där vi belyser olika teman kopplat till ungas psykiska ohälsa. Under april månad fokuserar vi på ångest. 

Tilia är en ideell organisation, alltid tillgängliga för stöd inom 24 timmar, för alla unga oavsett könstillhörighet. <3