Bli volontär

Tack för att du vill bli volontär hos oss på Föreningen Tilia. Vår verksamhet görs möjlig av ideell kraft. Våra i dagsläget cirka 100 volontärer är våra hjältar!

Foto: Malin Nerby

Det finns olika sätt att engagera sig hos oss. Du kan ansöka om att bli lägerledare, volontär i vårt chatt-stöd alternativt mail-stöd. Samtliga uppdrags kriterier är presenterade nedan. 

Vi behandlar alla ansökningar, men har bara möjlighet att höra av oss till de vi kommer att rekrytera. Stort tack på förhand för förståelse för detta.


Volontär chattstöd

Vi utökar Tiliachatten! Extrainsatt utbildningstillfälle 2020 – sök senast 21 juni

Datum: 27 – 28 juni
Tid: 9.00 – 16.00
Plats: Zoom

Just nu söker vi volontärer för en utökning av vår chatt under sommaren/hösten 2020! Den extra utökningen av chatten innebär att vi under vecka 29 – 33, förutom ordinarie öppet-tider kommer ha öppet klockan 19:00 till 21:00, tack vare Postkodstiftelsen & Folkhälsomyndigheten. Vi kommer dessutom kunna fortsätta utökningen av chatten med dubbelt så många volontärer i teamet även under hösten. Du startar ditt uppdrag direkt efter utbildningen med upplärning.

Åtagande

Uppdraget kräver minst 6 och upp till 10 timmar i månaden under sommaren, på distans, exklusive obligatorisk utbildning och handledning. Antalet timmar styrs av hur många pass du åtar dig. Sommarschemat med tiden 19:00 – 21:00 löper tom vecka 33. Ditt uppdrag övergår sedan till våra ordinarie öppettider, 21.00-22.30 från och med vecka 34, då du blir en del av vårt team och schema för hösten, då du förväntas du lägga 4 timmar i månaden exklusive obligatorisk handledning. Målet med den extrainsatta utbildningen är att fortsätta bemanna chatten med dubbelt så många volontärer mot vad vi har idag, för att kunna ta emot fler av de som söker stöd hos Tilia. 

Om chatten

Tilias chatt har öppet 21.00-22.30 varje kväll, 365 dagar om året. Inga undantag röda dagar eller storhelger. Varje vecka presenterar vi veckans chatt-schema på hemsidan, med vilken volontär som chattar vilken kväll. Alla som sitter i chatt-teamet presenteras med förnamn, bild och en presenterande text innehållandes egna erfarenheter av psykisk ohälsa/motgångar i livet. Detta är ett önskemål från våra unga, då det bidrar till att vi sänker trösklarna för att ta kontakt med oss samt främjar trygghet. Vi utgår alltid från våra ungas önskemål och behov när vår verksamhet utformas och skapas.

Tillsammans hanterar vi främst ämnen som ångest, oro och stress –  alltid med den stödsökande i fokus.

Vi söker dig som:

 • Har egen erfarenhet som oro, ensamhet, självtvivel, prestationsångest eller liknande, för ökad förståelse för den stödsökandes situation.
 • Har bearbetat din historia, är stabil i ditt mående, samt är flexibel och osjälvisk.
 • Är en lyhörd varm person som brinner för ungdomar och har lätt att uttrycka dig i skrift.
 • Är beredd att synas med förnamn, bild samt kort beskrivning om dig själv på teamtilia.se samt i vissa fall på Tilias sociala medier.
 • Är 23 år eller äldre. (Rekommenderad ålder)
 • Tilia som organisation ska spegla vårt samhälle och vända sig till varje ung människa. Just därför söker vi särskilt dig som identifierar dig som kille, HBTQ+ och/eller har olika etniska bakgrunder. Kanske talar du ytterligare språk. Detta för att säkerställa att vi tilltalar samtliga unga och på så vis möjliggör stöd för alla. För våra ungas psykiska hälsa.

Detta får du av oss:

 • Grundutbildning i Tilia samt samtalsmetodik
 • Introduktion till chatten
 • Handledning online två gånger per termin
 • Skriftlig feedback från handledare
 • Fortbildning
 • Del i en gemenskap som är svår att förklara i ord
 • Möjlighet att påverka barn och ungas liv till det bättre

Nästa utbildningstillfälle 2020 

Datum: 10 – 11 oktober
Tid: 9.15 – 16.00
Plats: Zoom


Låter detta som något för dig?

 • Fyll i formuläret nedan där du svarar på dessa frågor:
 • Berätta kort dig och din bakgrund, samt hur du bearbetat din historia
 • Varför vill du engagera dig i Tilias stöd-chatt?
 • Varför tror du att du skulle passa i just chatten?
 • Berätta gärna om meriterande utbildningar och/eller uppdrag kopplade till ungas psykiska (o)hälsa du har eller har haft.

För ytterligare frågor, kontakta chatt-samordnare Carro: volontar@teamtilia.se


Intresseanmälan – volontär

Jag vill engagera mig som:

ChattvolontärMailvolontärLägerledare

Jag har tagit del av och godkänt det som står i Volontärpolicyn

Jag godkänner att Tilia registrerar mina personuppgifter i sitt volontärregister (uppgifterna kommer endast hanteras av Tilia).

Jag är över 20 år.