Bli volontär

Tack för att du vill bli volontär hos oss på Team Tilia. Vår verksamhet görs möjlig av ideell kraft. Våra i dagsläget cirka 100 volontärer är våra hjältar!

Foto: Malin Nerby

Det finns olika sätt att engagera sig hos oss. Du kan ansöka om att bli volontär i vårt chattstöd alternativt mailstöd. Uppdragsbeskrivning och kriterier är presenterade nedan. Det går även att söka som lägerledare, mer information kommer inom kort.

Vi behandlar alla ansökningar, men har bara möjlighet att höra av oss till de vi kommer att rekrytera. Stort tack på förhand för förståelse för detta.


Volontär chattstöd – extrainsatt utbildning

Vi söker dig som vill engagera dig idéellt för att förbättra ungas psykiska hälsa. Som chattvolontär hos oss är du en del av teamet som gör det möjligt att erbjuda stöd till unga 365 dagar om året. Just nu söker vi dig som vill stötta upp extra under jul och nyår, en tid då många behöver stöd! Ansök senast måndag 30 november.

Nästa utbildningstillfälle 2020 

Datum: 5 – 6 december
Tid: 9.00 – 16.00
Plats: Zoom


Om chatten
Tilias chatt har öppet 21 – 22.30 varje kväll, 365 dagar om året, inga undantag röda dagar eller storhelger. Varje vecka presenterar vi veckans chatt-schema på hemsida och sociala medier, med information om vilka volontärer som chattar vilken kväll. Alla som sitter i chatt-teamet presenteras med förnamn, bild och en presenterande text. Detta är ett önskemål från våra unga, då det bidrar till att vi sänker trösklarna för att ta kontakt med oss samt främjar trygghet. Vi utgår alltid från våra ungas önskemål och behov när vår verksamhet utformas och skapas.

Som volontär i chatten är vårt främsta fokus att finnas där med ett stort hjärta och lyssnande öron. Det betyder att vi inte är eller ska vara experter utan att vi finns närvarande, i egenskap av medmänniskor, för de unga som söker sig till oss. Tillsammans hanterar vi främst ämnen som ångest, oro och stress –  alltid med den stödsökande i centrum.

Åtagande

Du påbörjar ditt uppdrag under jul- och nyårshelgerna 2020, med två chatt-pass under vecka 52 och 53. Därefter fortlöper ditt uppdrag under våren 2021.

Under våren 2021 sitter du i chatten två kvällar, ca 4-6 timmar i månaden. Uppdraget utförs på distans och kräver tillgång till egen dator. Varje termin erbjuds fyra handlednings-tillfällen per termin. Som ny volontär är två tillfällen under första terminen obligatoriska, därefter ett tillfälle/termin. Handledningarna ges också på distans och är i tid exklusive de pass du har i chatten. 

Uppdraget påbörjas efter utbildning som genomförs 5 – 6 december, digitalt på Zoom. Därefter erbjuds du ett provpass med tillgång till handledare under ditt första pass i chatten för att sedan påbörja ditt ordinarie schema.

Vi söker dig som:

 • Ha möjlighet att avvara tid vecka 52 och vecka 53, särskilt behov finns 23 – 25/12, 30 och 31/12-2020 samt 1/1-2021.
 • Har egen erfarenhet som oro, ensamhet, självtvivel, prestationsångest eller liknande, för ökad förståelse för den stödsökandes situation.
 • Har bearbetat din historia, är stabil i ditt mående, samt är flexibel och osjälvisk.
 • Är en lyhörd, varm person som brinner för unga och unga vuxna, och som har lätt att uttrycka dig i skrift.
 • Är beredd att synas med förnamn, bild samt kort beskrivning om dig själv på teamtilia.se samt i vissa fall på Tilias sociala medier.
 • Är 23 år eller äldre. (Rekommenderad ålder)
 • Tilia som organisation ska spegla vårt samhälle och vända sig till varje ung människa. Just därför söker vi särskilt dig som identifierar dig som kille, HBTQ+ och/eller har olika etniska bakgrunder. Kanske talar du ytterligare språk. Detta för att säkerställa att vi tilltalar samtliga unga och på så vis möjliggör stöd för alla. För våra ungas psykiska hälsa.

Detta får du av oss:

 • Grundutbildning i Tilia samt samtalsmetodik
 • Introduktion till chatten
 • Handledning online fyra gånger per termin
 • Skriftlig feedback från handledare
 • Fortbildning
 • Del i en gemenskap som är svår att förklara i ord
 • Möjlighet att påverka barn och ungas liv till det bättre

Låter detta som något för dig?

Fyll i formuläret nedan där du svarar på dessa frågor:

 • Berätta kort dig och din bakgrund, samt hur du bearbetat din historia
 • Varför vill du engagera dig i Tilias stödchatt?
 • Varför tror du att du skulle passa i just chatten?
 • Berätta gärna om meriterande utbildningar och/eller uppdrag kopplade till ungas psykiska (o)hälsa du har eller har haft.

För ytterligare frågor, kontakta chatt-samordnare Carro: volontar@teamtilia.se


Intresseanmälan – volontär

Jag vill engagera mig som:

ChattvolontärMailvolontärLägerledare

Jag har tagit del av och godkänt det som står i Volontärpolicyn

Jag godkänner att Tilia registrerar mina personuppgifter i sitt volontärregister (uppgifterna kommer endast hanteras av Tilia).

Jag är över 20 år.