“Jag är varken ‘smal’, ‘tjock’, ‘kurvig’, ‘slank’, ‘vältränad’. Kroppen bara är, men den är inte tillräcklig”

En berättelse från en person som har påverkats av kroppsideal

Jag vet inte var jag har min kropp. Mitt huvud råkar vara fast på just den här kroppen, och jag önskar att det var en annan kropp – en enklare kropp, en som gick att tycka om varje dag och som var som en kropp ska vara. Jag vill inte vara missnöjd, men jag vet inte vad jag ska göra. Jag är varken “smal”, “tjock”, “kurvig”, “slank”, “vältränad” eller passar in i något av alla fack som finns. Kroppen bara är, men den är inte tillräcklig.

Jag ser hur andra så medvetet går till gymmet, tränar en kroppsdel per dag och har ett väl uttänkt schema för att komma åt alla delar av kroppen. Jag ser hur andra klär sig efter sin kroppstyp, framhäver de tilltalande dragen och har placerat sig i ett fack där de passar in. Jag ser hur  alla “bikinikroppar” ser ut, inför varje sommar, och står själv i omklädningsrummet och undrar om jag har fel storlek eller hur tusan bikinin ska se likadan ut på mig.

Jag ser och hör om dem som äter medvetet, som tänker på vad de stoppar i sig. Jag orkar inte det. Jag vill inte. Men OM jag gör det, kommer det kännas bättre då?

Om jag strävar efter att se ut som alla andra, om jag försöker hamna i ett av de där facken som beskriver kroppar, kommer jag bli ett med den då?

Kommer huvudet och kroppen växa samman och den bli en del av mig?

Den bara är där. Ibland ser jag mig själv i spegeln och tycker att det inte är något större fel på mig. Andra gånger möter jag min spegelbild och undrar varför jag måste ha något som inte passar mig, eller passar in. Varför jag måste vara fast i denna kropp?


Känner du igen dig i känslan?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och att bli tillsagd: “Så här ska du göra!”. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Hur vi ska tänka. Vilken hjälp framåt det finns.

Läs mer om att påverkas av kroppsideal här!


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Foto: Harris Vo // Unsplash