“Jag trivdes bäst bland mina egna tankar. Jag önskar jag hade vetat om att jag var introvert”

En berättelse från en introvert person

Jag minns så väl känslan. Så fort läraren informerade mig om att vi skulle ha en muntlig presentation på vårt skolarbete frös jag till is. En uppgift som lät rolig till en början, förvandlades snabbt till min värsta mardröm om jag behövde förmedla den i tal. Jag som alltid älskat att lära mig saker och att sätta mig in i vissa ämnen på djupet och sedan få skapa ett alldeles eget arbete utifrån det, (till skillnad från grupparbeten som alltid varit pain) tappade direkt intresset för uppgiften.

Tänk att två små ord: muntlig. presentation. kunde få mig att helt tappa fokus.

Min rädsla som spreds i min kropp ledde till att jag under hela min skoltid flydde undan att redovisa. Skolans värld blev liksom aldrig min värld. Jag trivdes bäst bland mina egna tankar och jag önskar att jag hade vetat om att jag var introvert. För att alltid få synpunkter om att en är tyst, borde bli mer utåt, ha en eftertänksam sida där att räcka upp handen och svara snabbt är normen, blir så fruktansvärt påfrestande och ohälsosamt.

Det är liksom inte okej att behöva tänka efter. Än mindre att känna efter. Och ska känslan hänga med på riktigt och om man dessutom ska hinna sätta rättvisa ord på den, hur ska det då kunna gå så snabbt?

Ofta hör jag bara ord, det sägs mycket, men vad är det egentligen som kommer ur folks munnar?

Jag uppskattar verkligen sällskap där tystnad är okej, där man kan umgås över det ordlösa. Jag tänker att personlighetsdrag där man pratar ofta och mycket verkligen inte är fel, men jag känner att det mer tysta och tillbakadragna ibland upplevs eller stämplas som att det är det. Jag har en sådan längtan efter att bara få vara mig själv fullt ut, utan att behöva känna stress över hur jag är. Jag tror att den dagen kommer!

Fler texter på temat “Känslor om känslan bakom” finner du här


Känner du igen dig i känslan?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och att bli tillsagd: “Så här ska du göra!”. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Hur vi ska tänka. Vilken hjälp framåt det finns.

Läs mer om att vara introvert här!


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Foto: Unsplash: Satyam HCR