Känner du ökad oro just nu?

VI FINNS HÄR! 

Detta inlägg kommer inte att handla om vilka restriktioner Tilia följer med anledning av Covid-19. Du har dessutom säkert redan sett många dela vad som är viktigt att vi som individer gör nu, både för oss själva och andra. Detta hoppas vi följs, liksom att vi på Tilia självklart också gör det! <3 

Vi på Tilia kommer fortsätta att verkligen rå om varandra, våra unga och fortsätta vara så lugna som bara går. Tilia är ett team om cirka 100 volontärer landet över som är vana att möta ångest, oro, ängslan och rädsla, oavsett om det har med Covid-19 eller livet innan denna märkliga tid att göra. 

Till dig som känner någon att dessa känslor just nu, kanske i ökad grad, kanske inte: 

Det är fullt rimligt! 

Vi har valt en något låg profil och försökt få grepp om läget innan vi publicerar detta inlägg, följt råd och tips från bland andra regering, myndigheter, Röda Korset och Krishantering.se.

Sammanfattningsvis, vill vi förmedla att det verkligen är okej att känna ALLT som du känner just nu. Vi vill också påminna om vikten av att inte drabbas av panik i “onödan”.

Det som enligt många hjälper i stor utsträckning är att prata med någon om du känner dig rädd. Precis som vanligt finns vi här för dig som behöver någon som lyssnar. För en del av er ökar ångesten i tider av ovisshet. Våra volontärer finns här varje kväll, lyssnar och bemöter och tveka inte att komma in i Tilia-chatten om du bär på en ökad oro just nu. 

Andra saker som vi – tillsammans med ovan nämnda källor – vill påminna om är;

  • Var restriktiv med media, om du påverkas negativt. Följ bevakningen om du känner att du behöver men kanske inte det första du gör på morgonen, det sista du gör på kvällen. Detsamma kan gälla sociala medier. 
  • För vissa hjälper det att prata, men precis som vid all oro, behöver inte alla detta. Många upplever att det är svårt att hitta orden, eller att allt de behöver bara är tystnad, lugn och ro. Gärna tillsammans med någon eller något som känns tryggt. 
  • Ta hand om dig. Det är okej att ta en paus från det som pågår. Det är inte själviskt, det är ett sätt att orka! Titta på en serie, läs en bok, ta ett bad, utöva yoga eller mindfulness. Här finns fler tips! 
  • Att hjälpa andra får oss att må bra! Är du inte riskgrupp själv och har energi över, finns många sätt att hjälpa till, vilket ni nog redan vet om och har sett. Detta kan skifta fokus och också bidra till det som vårt samhälle just nu behöver allra mest. Vi kommer att vara i stort behov av volontärer (där vi flyttat vår grundutbildning till att ske online) då många barn och unga kommer vara hemma i större utsträckning än innan. Vill du hjälpa till? Ansök gärna! 

Vi har redan pratat med många av er och fått in frågor och funderingar. Vissa är inte oroliga alls, andra bär på en stor känsla av ångest och rädsla av vad som händer här hos oss och i världen. 

Funderingar som handlar om att då en lider av psykisk ohälsa, kan en tröst vara att samhället runt omkring i alla fall pågår. Att det på något vis går att “hänga upp” sina irrationella tankar och känslor på att vardagen fungerar. Det har ändrats nu och det kan en behöva hjälp att hantera. 

Andra är riskgrupp själva och/eller oroliga för nära och kära. 

För samhällets utveckling i stort. 

Vissa ser det som sker som en väckarklocka. Tid för reflektion. En utmaning vårt samhälle “behöver”. Samtidigt som allvaret finns där påminns vi om kärleken, tillsammansheten, människans finaste sidor bortom självet. Vi ser grupper startas, yrkesgruppers hjältemod, generositet och givmildhet bortom att bunkra för egen vinning och masker. 

Många brottas med vikten av humor. Hur det på något sätt blivit ett verktyg att ta sig igenom denna “kris” – precis som många andra. Det är inget att skämmas för, utan helt mänskligt. Det hjälper oss förbi. Det hjälper oss att inte bli helt galna och tyngda av allvar. Tror vi! 

Som ovan nämnt, kan sociala medier vara en källa till oro. Men de kan också vara rent livsviktiga, vilka de sedan Tilias start varit. Tack vare vår samvaro här får vi kontakt med många vi aldrig hade nått annars. Vi har möjligheten att vara en trygg punkt där det annars stormar – vilket vi verkligen vill vara just nu – i ännu större utsträckning än annars. Vi kanske kan byta ut det som kallas social isolering till social samvaro? Att verkligen använda oss av varandra och Some på bästa sätt. Tänk om vi inte hade kunnat kommunicera här? 

Så, minns att vi finns här. Dela med dig av dina känslor om du vill. På DM, i kommentarsfält, via våra live-sändningar eller via vårt övriga stöd som finns enligt nedan. 

  • Maila oss: stod@teamtilia.se
  • Chatta med oss: teamtilia.se 
  • Insta-live: Eftersom Stockholms-regionen fått direktiv att jobba hemma om en kan, har vi beslutat att ställa in IRL-aktiviteterna “Söndagshäng” i Tilia Stockholm till och med sista mars och tar därefter nytt beslut hur vi kommer att göra i fortsättningen genom att följa utvecklingen och myndigheters råd. Ni som hunnit anmäla er har fått mail om detta, hör av er till oss om det är något vi kan göra för dig! <3 Vi går istället över till att sända live på söndagar tills vi vet mer om läget.

Varma kramar från oss alla på Tilia! DU ÄR INTE ENSAM. DET KOMMER ATT BLI BRA!

Tillsammans!

Foto: Kamboopics