“Med hjärtat på utsidan – tack och lov att ni introducerade högkänslighet för mig”

Henny & Annso, läger 2016

Vi fick ett så fint mail. Och så frågade vi den underbara skribenten, Henny om vi fick publicera, för det handlade så mycket om det vi så ofta pratar om här på Tilia. Som HSP, livet och att palla allt. Här kommer det:

Hej på er, finaste Tilia. Var beredda på ett väldigt galet mail, pls dont judge me för mycket, jag har humor i tonen av det mesta, för jag är mest glad och lite arg, oki…

Jag är helt slut. Helt jäkla slut av alla intryck. Tack och lov att ni introducerade högkänslighet för mig i somras, annars skulle jag nog inte förstått mig på mig själv just nu. HAH, vet ni vad – undrar om jag ens skulle vara här idag om jag inte blivit introducerad högkänslighet i somras av er? Alltså, på riktigt – det här är helt sjukt. Inne på typ andra raden till er så får jag värsta MIND BLOWN och ba shit det är ju en jättestor orsak till att jag sitter här???? Hallåååååååååå underbart!!!

Men på riktigt, jag vågar ju vara den jag är för jag förstår att andra också känner som jag och nu kan jag sätta ord på det! Vackra ord som känslig! Inte dumma ord längre! Det här tar ju aldrig slut! Löööving that shit…

Åh detta blev ju inte alls formellt. Men skit i det! Skit i det formella! Tillbaka till fokus åtminstone. Jag är helt slut av alla de intryck jag får här uppe. Alltså det har redan gått två månader sen jag skrev till er, när jag satt och grät och skrattade fram och tillbaka och packade och slängde skor och tröjor fram och tillbaka och sen helt plötsligt BAM var jag i Umeå och BAM psykologprogram BAM massa forskning evidens empiri BAM massa nya klasskompisar som jag inte alltid förstår mig på men som BAM ger mig massa ny erfarenhet! BAM!

Har någon slags hatkärlek till det här, det är som ett passionerat stormigt förhållande ni vet?
Som ni har lärt känna mig så gillar jag ju att kritisera, ifrågasätta och blir gärna lätt provocerad. Och jäklar vad jag kör med alla här! Föreläsning: “Attraktiva människor blir mer respekterade – säger forskningen” – JAHA? Ska ni inte säga något mer? Kritik mot detta? Snälla lärare säg något så inte studenterna utan psykisk ohälsa i bagaget tror att de måste vara attraktiva för att folk ska ha respekt för dom och de ska duga? Säg något någon? Nähä okej *räcker upp handen* – JAG TROR INTE PÅ DETTA! DET ÄR INTE EVOLUTION DET ÄR SAMHÄLLETS FEL!… och så får vi det sagt. PRECIS! BAM!

En av de finaste sakerna Sofia Lilja (Sofia är ambassadör hos oss på Tilia och föreläser på våra läger, bland annat) sagt är “när du låter dig stråla låter du också andra stråla”, och jag har experimenterat med detta. Experimenterat med att vara mig själv (it is exhausting most of the time) men jag får tack tillbaka. De mer introverta kommer fram efter föreläsning och tackar mig för att jag säger något de velat säga. Vi gör high five när vi lyckats med något. Vi blir som ett powergäng. De skriver meddelanden till mig på Facebook om sin psykiska ohälsa och undrar vad det är som händer, är det normalt?
Ja, psykologstudenter. Skriver i smyg. Till mig. I smyg. Det är inte öppet, det är tabu. DET ÄR TABU! Rektorn sa för någon vecka sedan “alla som tror att man blir psykolog för att man lidit av psykisk ohälsa – det är fel! Så är det inte idag!”
Nähä? Jaha? Eller va? Generalisering much? Spela roll? Ena klasskompisen viskar fram generat vid en utgång “är det någon här som någon gång varit hos en psykolog?”, “ja flera gånger ända sen jag var liten har jag fått hjälp”, svarar jag och fram med bröstet som en tupp.

Normbrytande, utmanade Henni… som inte har en bra relation till samhället… som blir arg på samhället för att till och med psykologstudenter ska behöva viska om psykisk ohälsa som att det var tabu… ont i hjärtat…

Ja det känns som att ni har fått en fin inblick i hur det är här borta. Kan tänka mig att det är lite så ni också har det, jag förstår Almedalen känslorna så mycket just nu. Och resterande fighting känslorna och glöden. Vad håller samhället på med? Vad händer? MYCKET FINT OCKSÅ händer! 😀 -VI- HÄNDER! And we are awesome woopwoop! Men ändå! Ni vet 😃

Ni är mina hemliga partners in crime Tilia! Change!

//Henny <3

Detta är ett gästblogginlägg publicerat här hos Tilia där åsikterna som uttrycks är undertecknads. Tilia är en ideell organisation, alltid tillgängliga för stöd inom 24 timmar för dig som är ung som känner att du behöver oss. <3