Med rätt att vara rädd

Livet mina vänner. Det går upp och det går ner. Ibland har man så kallat flow. Ibland tryter det och det känns som att man kämpar. Att det är det enda man gör. Olika citat flyger förbi på sociala medier och man känner igen sig eller scrollar vidare. En del försöker man förstå, för att kunna ta till sig senare. En del går rakt in i hjärtat som en pil. En del träffar aldrig.

Citatnörd som jag är, har jag så många printscrens i min mobil att den ständigt är full, och när jag tex ska ta en bild, har jag inget utrymme. Men jag Behöver dem där, så jag kan plocka fram en liknelse i ord på det jag möter i känsla.

11200597_930464780326464_2786353054421859420_n

Ibland tänker jag att vi borde tänka på livet som att vi övningskör. Att vi ständigt övar på synen på allt, att vi testar och lär oss. Tänk om vi slapp pressen då vi går in i olika situationer som gör oss rädda. Pressen att prestera.

Tänk om vi skalade av allt som har med “hur det ska se ut” eller “hur det SKA vara/låta” att göra…

Tänk om man gick in på en bank och kostymnissarna hade hoppat i mysbyxorna och låg i soffan och vi kunde slänga oss bredvid och snacka räntor och lån. Tänk om det inte spelade nån roll HUR vi pratar och om det är helt korrekt retoriskt när vi föreläser. Tänk om det spelade roll VAD människor sa. Tänk vad många fSkärmavbild 2016-06-16 kl. 17.22.25ler röster vi skulle få höra. Om vi runt omkring pushade de vi har i vår närhet istället för att försöka göra om dem, innan de ska våga.

Ett exempel från mig själv som alltid varit livrädd för att prata inför folk. Så rädd att jag många gånger valde att vara tyst fast jag ville förmedla något. Tänkte att jag inte kunde göra det så där som alla grymma talare kan. Och det kan jag fortfarande inte. Men jag liksom alla andra har tankar som jag kan berätta om. Som jag inte vill klä in i outtalade koder om att prata “rätt”, stå “rätt”, ha ett röstläge som är “rätt”…. Rätt enligt vem?

Jag vill bara prata som mig själv. Göra det jag gör. Säga det jag tänker. Testa varje ny fas. Utan masker.

Jag vill bara övningsköra mig genom livet. Få kasta mig in i situationer som gör mig livrädd. Få utvecklas. Lära. Testa. Vara.

Fri!

(Foto: Kusha Bahrami)