“Har alltid känt press från samhället att se ut eller vara på ett visst sätt.”

När jag var åtta år, fick jag höra av min skolsköterska att jag var tvungen att banta. Någonstans där började jag hitta fel på mig själv, jag dög inte som den jag var. Det gjorde att jag från barnsben inte känt mig tillräcklig. Åren gick och med den grundkänslan i mig var det lätt att ta till mig av ideal. Jag har alltid känt en press från vårt samhälle att man måste se ut eller vara på ett visst sätt för att passa in i ramen. Detta har gjort att jag under många år lidit av hetsätning och ätstörningar.

När jag var äldre, flyttade jag från min hemstad och studerade i Luleå på universitetet. Efter 1,5 år började jag sätta för hög press på mig själv som jag inte kunde nå upp till. Då tog ut den frustrationen på mat och träning. Det blev min nya vardag att enbart fokusera på detta. Tillslut tappade jag all motivation och ork till att skaffa mig en utbildning. En flytt till ett ställe jag trodde skulle bli min vändning, blev dessvärre den motsatta. Känslan inom mig att jag misslyckats helt och hållet blev så stark att jag började behandla min kropp mycket sämre. Jag var inte värd något!

Min vändning mot det friska blev att jag flyttade hem till min mamma och vågade berätta för henne vad som pågick. Hon stöttade mig och hjälpte mig att komma in på rätt banor igen. Efter ett tag vågade jag att söka hjälp inom vården för min ätstörning, vilket jag kände var ett stort steg i rätt riktning. Jag blev då diagnostiserad med ätstörning UNS, jag blev uppsatt i kö till vård men fick höra flera gånger under samtalet att jag inte var prioriterad. Om jag sökt några månader tidigare hade detta knäckt mig totalt, men istället tog jag fram min kämparglöd som legat och grott länge inom mig. Jag visste att jag kunde fixa detta på egen hand men samtidigt med ett stöd av de fina människorna jag hade/har vid min sida.

Det har inte varit en enkel väg att gå, men jag har lärt mig mycket på denna resa. Nu är jag redo, det är min tur att inspirera!

Glöm aldrig bort hur värdefulla ni är, för det finns bara en av dig och den personen ska du vara rädd om. ❤️

/Nina Weman

Detta är ett gästblogginlägg publicerat här hos Tilia där åsikterna som uttrycks är undertecknads. Tilia är en ideell organisation, alltid tillgängliga för stöd inom 24 timmar för dig som är ung som känner att du behöver oss. <3 

Vi jobbar just nu för att bli 1000 medlemmar under 25 år innan 31/12-2018. Signa gärna upp för medlemskap, det är gratis och du är med och stöttar Tilia så vi kan stötta unga med psykisk ohälsa. #backatilia genom att bli medlem här!

Vill du bidra med dina tankar om psykisk ohälsa i Tiliabloggen? Skicka ditt inlägg + bild till info@foreningentilia.se – vi hjälper dig gärna i utformningen av text och i val av biler. <3