“Om det var svårt att erkänna för mig själv, gissa hur svårt det då var att säga till andra att jag kände såhär”

En berättelse från en person som har känt mycket stress

Jag vet verkligen inte hur jag hamnade här. Jag har lixom läst om alla de som säger sig varit stressade.

Det är så svårt att erkänna för mig själv att jag helt plötsligt behöver sätta mig ned och säga, okej. Jag är stressad. Jag är en av dem. Och om det var svårt att erkänna för mig själv, gissa hur svårt det då var att säga till andra att jag kände såhär.

Jag har hört att en person bara kan vara bra på två saker i taget. Och om jag tänker tillbaka på mitt liv inser jag att det inte är så konstigt att jag tillslut var väldigt stressad. Jag tänkte ofta att de råd och tips som folk ger gäller andra, men inte mig. Jag kan visst klara av fler saker än två. Men det visade sig att det inte stämmer. Vi alla är människor, och det är jag med. En orkar inte hur mycket som helst.

När jag kom till Tilia läste jag en artikel på deras Facebook, där det stod “Vi kommer inte kunna behandla bort elevernas skolstress.” Jag tycker den var så bra. Jag känner mig själv och vet ju egentligen att det är skolan som pressar mig till det här. Jag testade att gå till kuratorn men det är liksom inte där jag ska vara för att få hjälp med det här. Det var faktiskt så att det ledde till mindre stress bara av att inse det. Det är inte mig det är fel på.

Först trodde jag ju det, för det verkar som att alla andra klarar det. Men jag börjar förstå att fler och fler tycker att skolan och allt runt omkring är stressande. Betygssystemet är ju helt sjukt. Det hjälper mig också att veta att Tilia jobbar för att det ska bli bättre. Jag har också läst mycket om att de prata om att vi unga måste få prata mer om hur vi mår i skolan. Det kanske leder till att vi alla kommer få en bättre vardag där vi är så mycket om dagarna. Jag hoppas det.


Känner du igen dig i känslan?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och att bli tillsagd: “Så här ska du göra!”. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Hur vi ska tänka. Vilken hjälp framåt det finns.

Läs mer om att känna stress här!


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Foto: Christian Erfurt on Unsplash