Ätstörningar

En berättelse från en person som har haft en ätstörning

Andra verkar tro att jag har valt detta. Men jag vill ju bara vara en duktig och bra människa, men det känns verkligen som om jag bara är en sorg för alla. Som om jag måste be om ursäkt för allt jag är. Jag kan inte förklara hur oförstådd, misslyckad och hemsk jag känner mig när andra ser det jag gör som ett val, för det är det inte. Jag vill ju inget annat än att bli fri från detta ätstörnings-fängelse som förstör mitt liv.

Samtidigt som jag inte vill ha det såhär kan jag inte ta mig ur det, jag försöker, men det går inte. Får en sådan fruktansvärd ångest när jag äter.

”Jag är rädd. Jag är rädd för kriget i huvudet, rädd för ångesten, rädd för paniken och för att jag ska bli galen. Jag vet faktiskt inte hur jag ska orka, varken kämpa emot eller leva med ätstörningen. Jag vet inte ens hur jag någonsin ska bli fri, jag kan inte tänka mig ett liv där rösten i huvudet är tyst. Det känns verkligen omöjligt. Den här hopplösheten och maktlösheten är nog kanske det värsta av allt.”

Jag går bara omkring med ständig ångest och vill gråta. Jag vill bara skrika. Jag vill bara att någon ska se in i mina ögon, se förbi min falska fasad, se MIG och krama mig.  

Allt är så komplicerat och det är som om jag inte vet vem jag är utan ätstörningen. Det är som om jag är beroende. Det är som om jag mäter hur duktig jag är på vågen.  Jag vill inte känna. Jag vill få känna denna obetalbara och dövande känslan. Det är så förvirrande för jag vill sluta, men ändå inte. Allt är så fel.

Det är som om en del av mig skriker efter hjälp, medan en annan del försöker bagatellisera allt och dölja mina problem. Ibland är jag osäker på om jag ens har problem, jag känner mig för tjock för att ha en ätstörning och det finns så många som har det så mycket värre. Allt jag ser är en misslyckad person i spegeln. Det är nånting inom mig som hela tiden säger åt mig att jag måste ändra på mig, jag blir liksom aldrig nöjd.

Jag litar inte på någon längre. Det känns som att alla har lämnat mig och vänt sig emot mig. Ingen ser att jag kämpar. Ingen ser kriget inom mig.

Egentligen önskar jag nu bara att någon kramar mig och vill hjälpa mig, att jag inte behöver klara av detta ensam, men det förtjänar jag väl inte. Allt med mig är ju så fel… Jag förstår inte varför alla ständigt är arga på mig och säger saker som sårar. Numera isolerar jag mig mer och mer, jag är rädd och jag tror det är lika bra att skydda alla från mig. Men jag känner mig så otroligt ensam och det gör mig också ledsen. Nu är det bara jag och min ätstörning – vi två tillsammans.


Känner du igen dig i känslan?

Vi är alla unika med våra egna resor, och detta är ett utdrag ur min upplevelse av ätstörningar. Allt jag behövde då var att någon såg mig. Att någon pratade med mig. Att någon kramade mig.

Jag lärde mig också att ätstörningen aldrig kommer bli nöjd. Det gick inte att följa den rösten och tro att jag någonsin skulle känna att jag var nöjd. Inte på riktigt. Det var hela tiden en falsk trygghet, en som hela tiden jämförde mig med allt och alla, och varje gång jag tänkte att jag var för tjock för att vara sjuk behövde jag påminna mig om att en ätstörning inte sitter i vikten, att vi alla är olika, våra kroppar är olika oavsett om vi har en ätstörning eller inte.

Ätstörningen gav mig den trygghet, kontroll, identitet och känslohantering jag behövde. Jag såg inget annat alternativ för min överlevnad, men när jag efter flera år i krig med mig själv kom i kontakt med Tilia fick jag uppleva en trygghet och ett sammanhang jag aldrig tidigare känt. Tilia såg Mig och hjälpte mig att se mitt värde – och vet du vad? Idag behöver jag inte ätstörningen i mitt liv längre.


Kanske några steg på vägen?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och “så här ska du göra”-grejjer. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Här har vi därför listat några av våra favoriter för oss, som hur en kan tänka, förslag på böcker och poddar. Vi hoppas att de kan hjälpa dig som ytterligare pusselbitar på din resa.

Tankesätt

  • Det GÅR att bli frisk. Och fri!!!
  • Försök att inte ha fokus på mat, förutom då du äter/lagar. Skippa att titta på matlagningsprogram, läsa recept eller prata om mat. Alltså bara tänka på mat då du behöver det.
  • Fokusera på vad du känner istället. Lättare sagt än gjort, att bara sluta tänka på det som tidigare upptagit så mycket tankekraft, men försök undvik det som är lättast först och trappa sedan ner. Detta kan göra att du ser annat och får tid över att fokusera på andra saker som betyder något för dig.

Böcker

  • Lev med din kropp. Om acceptans och självkänsla. Ata Ghaderi & Thomas Parling.
  • Mattillåtet: praktisk vägledning för dig som har en ätstörning.
  • Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel. Gisela Van Der Ster Wallin.
  • Att övervinna hetsätning. Christopher G Fairburn.

Poddar

Tiliapodden #16: Otorexi,

Tiliapodden #23: Ätstörningar (del 1 & 2)

Tiliapodden #25: hetsätning

Tidigare bloggat om ätstörningar hos Tilia

Det var ovanligt och tabu att en kille kan utveckla en ätstörning

Det handlar inte om att överleva, det handlar om att leva – ett inlägg om Ortorexi

Den tanke som jag bär med mig nu är att det finns en oslagbar skönhet i det som vågar finnas


Självtest

Här kan du med fem enkla frågor få svar på om du har en ätstörning. Testet heter ”SCOFF”, om du svarar ”ja” på två eller flera av frågorna på testet så finns det risk för att du har en ätstörning.


Behöver du stöd?

Kontakta oss på stod@teamtilia.se eller logga in i vår chatt här på hemsidan, som är öppen 21 – 22:30 varje kväll! Det är flera av oss som sitter i chatten som haft en ätstörning. Både som diagnos men också utan. Det innebär alltid ett lidande och vi kan tillsammans bolla olika alternativ för just dig att komma ur detta. En ätstörning är en diagnos, till skillnad från de andra tillstånden vi valt att ha med här på vår psykisk ohälsa flik. Hos Tilia försöker vi se dig som människa där bakom ätstörningen. Du är aldrig bara din diagnos och det fokuserar vi på. Det friska som finns i alla människor.

Vi vill också passa på att tipsa om våra vänner på Frisk & Fri. De har olika typer av stöd. Du kan maila, chatta eller ringa deras stödtelefon. Är du medlem där finns även möjligheten att ansöka om en mentor vid speciella ansökningsperioder.


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Text:  Skriven av en eller flera unga personer, som själv har haft en ätstörning. Tycker du att något saknas på denna sida? Maila gärna oss och bidra du med: hej@teamtilia.se

Illustration: Jackie Stål