Högkänslighet

En berättelse från en högkänslig person

Jag har aldrig fattat varför mitt hjärta känts som att det ska gå sönder, bara jag ser ett lyckligt ögonblick mellan en far och en dotter. Ett mindre lyckligt när en förälder i en affär blir arg på sitt barn. Jag brister totalt när en människa sitter själv på ett café och ser ledsen ut… (fast det behöver ju inte ens vara så att denne är ledsen). Mitt hjärta svämmar över när jag ser ett äldre par som går framför mig på gatan. Fortfarande är kära. Jag klarar inte av att se skräckfilmer för jag blir så sjukt rädd, jag är hellre utan det, för den obehagliga känslan det lämnar i mig är inte värd det. Det sitter kvar för länge. Det gör nästan fysiskt ont ända in i mitt skelett. Att se på nyheterna är näst intill en omöjlighet.

Jag observerar. Har märkt att jag lägger märke till saker, situationer, detaljer, människor, som ingen i mitt sällskap gör.

Jag har känt så himla mycket, haft svårt att fatta beslut, tagit hand om allt och alla i min omgivning, lite så det nästan kan kallas överdrivet. Folk har fått säga till mig, ”var inte så snäll” – men det har ju bara blivit konstigt för mig. Jag kan ju inte vara något jag inte är. Jag har försökt med vassa armbågar och allt det där, men det passar mig inte. Blir fel. Jag ser hellre att alla mår bra, och att vi alla trivs än att enbart jag själv gör det. För då får jag dåligt samvete.

Jag inte fattat vart jag ska göra av allt detta. Jag har försökt döva det genom att fly. Hela mitt jäkla liv har jag bara flytt. Aldrig vågat känna. Aldrig vågat vara det eller den ”jag är”. Jag har flytt genom ätstörningar, genom att rent fysiskt flytta på mig, bo överallt och ingenstans. Utomlands och inom Sverige. Jag har flytt in i arbete. Jag har flytt in i festande. Fruktansvärt påfrestande.

Jag kom till en punkt där jag inte orkade hålla på så här längre. Jag tog några avgörande beslut för ett antal år sen. Och sen bestämde jag mig för att inte fly längre. Det är så himla skönt. Nu är jag här, hemma, och där jag själv är, där är jag trygg. Jag har aldrig känt den känslan innan, men nu är jag där.

Det jag vill komma till är något som jag tror skulle ha hjälpt mig på vägen, bort från den känslan om att alltid vara fel. Aldrig passa in. Att det är NÅNTING med mig, men jag vet inte vad, skulle kunna varit informationen om högkänslighet.

Jag hoppas den här texten kan skona någon från den där känslan. Av att vara fel. Att inte passa in. Att allt är så hårt och kallt. En egoistisk värld. En känsla som ingen ska behöva känna.

Ändra aldrig på den du är.


Känner du igen dig i känslan?

Vad fint. Då har du identifierat en jättebra egenskap hos dig själv.

Att vara högkänslig är ju ingen diagnos utan ett personlighetsdrag. Men om en inte riktigt vet hur en ska förhålla sig till att vara högkänslig, då kan det vara uttömmande och leda till problem och psykisk ohälsa. Jag tror att många av oss som är högkänsliga brukar må bra av att planera in tid för återhämtning och vila. En annan viktig del i att leva med detta personlighetsdrag är att sätta gränser. Det kan kanske också hjälpa att ta reda på mer fakta om högkänslighet.

Jag har fått veta att 15-20 % av alla barn är högkänsliga. Högkänsliga barn är barn som föds med ett nervsystem som snappar upp allt och reagerar starkt på yttre intryck. De märker genast minsta förändring, vill helst fundera noga innan de agerar och är i regel samvetsgranna. De blir också lätt överväldigade av höga stimulansnivåer, plötsliga förändringar och upprörda människor. Eftersom barn är en blandning av flera temperamentsdrag kan vissa högkänsliga barn vara ganska svåra – aktiva, känslomässigt intensiva, krävande och ihärdiga – medan andra är lugna, inåtvända och nästan för lätthanterliga, utom när de förväntas ansluta sig till en grupp med barn som de inte känner. Oavsett om högkänsliga barn är mer framåt och kinkiga eller tillbakadragna och följsamma, är de extra känsliga inför sin emotionella och fysiska miljö. (hsperson.se).

Och du, kom ihåg: det är inget fel på dig!


Kanske några steg på vägen?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och “så här ska du göra”-grejjer. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Här har vi därför listat några av våra favoriter för oss, som hur en kan tänka, förslag på böcker och poddar. Vi hoppas att de kan hjälpa dig som ytterligare pusselbitar på din resa.

Tankesätt

  • I sammanhang som känns “hårda och ytliga” så kan det vara en hjälp att tänka: precis lika mycket som jag känner nu, känner andra inte. Och inget av det är fel eller konstigt. Försök finna en acceptans i att du hör till dem som känner in ett helt rum, inklusive samtliga människors känslor och sinnes-stämningar i det rummet och även har hunnit tänka vad tavlorna föreställer, hur konstnären kände när hen målade, dina egna erfarenheter som väcks genom att vara där… ja, du vet! Mångra andra personer hör till dem som mest tänker på det som är. Typ jaha, här är ett bord, några stolar, tre tavlor och fyra människor. Återigen: påminn dig om att det inte är fel på dig. Inte heller andra. Men nu vet du kanske varför.
  • Finn sätt som passar för dig för återhämtning, gränssättning men också att lära dig uttrycka allt som pågår inom dig. Detta kan vara svårt, men ju mer du övar, ju mer delar du en del av vad som pågår i ditt känsloliv. Detta tas ofta emot som något positivt, särskilt av dem som inte ser världen som du gör. De kan känna tacksamhet över att få ta del av världen ur ditt perspektiv.
  • Att vara högkänslig är verkligen en kompetens.

Böcker

  • Drunkna inte i dina känslor. Maggan Hägglund och Doris Dahlin. Provläs här!
  • Den högkänsliga människan. Konsten att må bra i en överväldigande värld. Elaine Aron.
  • Den högkänsliga människa och kärleken. Elaine Aron.

Poddar

Tiliapodden #11: HSP

Tiliapodden #21: HSP och relationer

Tiliapodden #22: HSP och relationer del två

Tidigare bloggat om högkänslighet hos Tilia 

Med hjärtat på utsidan

Just det fan. Jag är ju starkskör

About HSP

Känslor och sårbarhet i ett okänsligt samhälle


Självtest

Vill du göra ett test för att bli lite mer säker på om du är högkänslig eller inte finns det här!


Behöver du stöd?

Kontakta oss på stod@teamtilia.se eller logga in i vår chatt här på hemsidan, som är öppen 21 – 22:30 varje kväll! Det är flera av oss som sitter i chatten som relaterar till att vara en högkänslig person. Vi kan tillsammans bolla olika alternativ för just dig att hantera din högkänslighet, må bra och använda personlighetsdraget till din fördel.


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Text:  Skriven av en eller flera unga personer, som själv är högkänslig. Tycker du att något saknas på denna sida? Maila gärna oss och bidra du med: hej@teamtilia.se

Illustration: Jackie Stål