Introvert (i en extrovert värld)

En berättelse från en introvert person

Jag minns så väl känslan. Så fort läraren informerade mig om att vi skulle ha en muntlig presentation på vårt skolarbete frös jag till is. En uppgift som lät rolig till en början, förvandlades snabbt till min värsta mardröm om jag behövde förmedla den i tal. Jag som alltid älskat att lära mig saker och att sätta mig in i vissa ämnen på djupet och sedan få skapa ett alldeles eget arbete utifrån det, (till skillnad från grupparbeten som alltid varit pain) tappade direkt intresset för uppgiften.

Tänk att två små ord: muntlig. presentation. kunde få mig att helt tappa fokus.

Min rädsla som spreds i min kropp ledde till att jag under hela min skoltid flydde undan att redovisa. Skolans värld blev liksom aldrig min värld. Jag trivdes bäst bland mina egna tankar och jag önskar att jag hade vetat om att jag var introvert. För att alltid få synpunkter om att en är tyst, borde bli mer utåt, ha en eftertänksam sida där att räcka upp handen och svara snabbt är normen, blir så fruktansvärt påfrestande och ohälsosamt.


Känner du igen dig i känslan?

Att samhällsnormen säger att det är bra att vara en social varelse, som bemästrar konsten att mingla och att ständigt ha något att säga om allt, är inget som har med dig att göra. Det är omvärlden som presenterar ideal, och dessa kan vara svåra att uppnå för alla. Till och med den som är mer extrovert.

Cirka trettio procent av västvärldens befolkning är introverta och denna personlighetstyp måste såklart också ha en plats här på jorden. Det kan också vara bra att känna till att introverta personlighetsdrag

Här kan du se ett superbra TED-talk om att vara introvert. Styrkan hos de introverta av Susan Cain.


Kanske några steg på vägen?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och ”så här ska du göra”-grejjer. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Här har vi därför listat några av våra favoriter för oss, som hur en kan tänka, förslag på böcker och poddar. Vi hoppas att de kan hjälpa dig som ytterligare pusselbitar på din resa.

Tankesätt

  • Som med de flesta andra utmaningar vi stöter på under livet, är det ett fint första steg att veta om att det finns ett personlighetsdrag som är att vara introvert. Det är absolut inget som är fel med det. Nästa steg kan handla om acceptans över att just du har detta personlighetsdrag, likväl som mer än 30% av befolkningen i väst.
  • Att vara introvert är verkligen en kompetens. Men, det allra viktigaste för oss att förmedla är att du har fullständig rätt att vara den du är. Visst, ett personlighetsdrag som detta går att använda på så himla många olika sätt, eftertänksamhet är verkligen bra vid många olika tillfällen. Om en ska skriva en bok till exempel. Men. Mest av allt är det din fullständiga rätt att “bara få vara” introvert.
  • Cirka 70% av de som är introverta är också högkänsliga. Läs mer här!

Böcker

  • Introvert: den tysta revolutionen. Linus Jonkman.
  • Själv: kraften i egentid. Linus Jonkman.
  • Tyst: de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns. Susan Cain.
  • Den tysta kraften: en bok för unga introverta. Susan Cain.

Övriga lästips

“I svenska skolan ska alla elever vara Donald Trump”. Micael Dahlen.

Poddar

Tiliapodden #39: Introvert i en extrovert värld (släpps 10/5)

Björn & Navid #26. Introvert/extrovert

Tidigare bloggat om att vara introvert hos Tilia 

Bara för att jag inte säger något, behöver det inte betyda att jag inte har något att säga


Självtest

Vill du göra ett test för att bli lite mer säker på om du är introvert eller inte finns det här!


Behöver du stöd?

Kontakta oss på stod@teamtilia.se eller logga in i vår chatt här på hemsidan, som är öppen 21 – 22:30 varje kväll! Det är flera av oss som sitter i chatten som relaterar till att vara en högkänslig person. Vi kan tillsammans bolla olika alternativ för just dig att hantera att vara introvert i en extrovert värld, må bra och använda personlighetsdraget till din fördel.


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Text:  Skriven av en eller flera unga personer, som själv är högkänslig. Tycker du att något saknas på denna sida? Maila gärna oss och bidra du med: hej@teamtilia.se

Illustration: Jackie Stål