Kropp och ideal

En berättelse från en person som har påverkats av kropp och ideal

Jag vet inte var jag har min kropp. Mitt huvud råkar vara fast på just den här kroppen, och jag önskar att det var en annan kropp – en enklare kropp, en som gick att tycka om varje dag och som var som en kropp ska vara. Jag vill inte vara missnöjd, men jag vet inte vad jag ska göra. Jag är varken “smal”, “tjock”, “kurvig”, “slank”, “vältränad” eller passar in i något av alla fack som finns. Kroppen bara är, men den är inte tillräcklig.

Jag ser hur andra så medvetet går till gymmet, tränar en kroppsdel per dag och har ett väl uttänkt schema för att komma åt alla delar av kroppen. Jag ser hur andra klär sig efter sin kroppstyp, framhäver de tilltalande dragen och har placerat sig i ett fack där de passar in. Jag ser hur  alla “bikinikroppar” ser ut, inför varje sommar, och står själv i omklädningsrummet och undrar om jag har fel storlek eller hur tusan bikinin ska se likadan ut på mig.

Jag ser och hör om dem som äter medvetet, som tänker på vad de stoppar i sig. Jag orkar inte det. Jag vill inte. Men OM jag gör det, kommer det kännas bättre då?

Om jag strävar efter att se ut som alla andra, om jag försöker hamna i ett av de där facken som beskriver kroppar, kommer jag bli ett med den då?

Kommer huvudet och kroppen växa samman och den bli en del av mig?

Den bara är där. Ibland ser jag mig själv i spegeln och tycker att det inte är något större fel på mig. Andra gånger möter jag min spegelbild och undrar varför jag måste ha något som inte passar mig, eller passar in. Varför jag måste vara fast i denna kropp?


Känner du igen dig i känslan?

Jag tror att det är svårt att inte, på något sätt, bli påverkad av allt runt omkring oss kopplat till just kropp och ideal. Vi lever i ett samhälle där vårt yttre allt för ofta verkar värderas mer än det inre, och det är klart att det för många kan vara svårt att hantera de känslor som väcks.

Jag önskar att vi redan som små fick veta att vi alla ser olika ut och att det är fullständigt okej, och faktiskt förväntat eftersom vi ser olika ut i vårt DNA. Hur klyschigt det än låter, så ÄR vi unika.


Kanske några steg på vägen?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och “så här ska du göra”-grejjer. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Här har vi därför listat några av våra favoriter för oss, som hur en kan tänka, förslag på böcker och poddar. Vi hoppas att de kan hjälpa dig som ytterligare pusselbitar på din resa.

Tankesätt

  • Jag har haft väldigt mycket hat gentemot min kropp, och har alltid fått tips om att stå i underkläder (eller fullt påklädd, eller naken, en väljer helt själv) och titta på alla kroppsdelar och säga att de är fina. Det har jag inte känt hjälpt för mig, det som istället hjälpte för mig var att försöka att inte kolla på kroppen alls. Att inte försöka intala mig själv att älska något jag då hatade, utan att bara släppa allt vad heter kroppskoll och på det sättet så märkte jag att ingen annan lägger värdering i min kropp och varför skulle då jag? Min kropp är fantastisk för att jag lever. That’s it. Istället för att titta på min kropp såg jag mig själv i ögonen och log. För om du ska stötta någon annan, inte tittar du väl på personens kropp? Du tittar personen i ögonen. Funderar inte knepet att se din kropp, prova då med ansiktet, se om det kan fungera.
  • Ett annat sätt kan vara att se till delar av dig själv som inte alls har med kroppen att göra och jobba på dem i första hand. Till exempel värderingar. Vilka värderingar är viktiga för dig? Ta lite tid till att peppa din själ, som ett steg att sedan våga närma dig kroppen som själen bor i.
  • Tänk över vad du tycker om och uppskattar hos andra. Värderar du främst en snygg kropp enligt ett ideal i din närhet? Eller kanske snarare lojalitet, närvaro, ärlighet, ödmjukhet och så vidare.
  • Gällande ideal som vi ständigt överröses av, kom ihåg att det ligger stora industrier bakom. Viktindustri, sockerindustri, modeindustri och så vidare. Klandra inte dig själv för att du påverkas, men se över vilka industrier du vill och inte vill stödja. Det kanske kan hjälpa dig mot att leva friare.

Böcker

  • Lev med din kropp. Om acceptans och självkänsla. Ata Ghaderi & Thomas Parling.
  • Ätstört. En antologi om ätstörningar, fett, mat och makt. ETC Förlag.

Poddar

Tiliapodden #37: Kropp & ideal

Psyket i P3. Kalle Zackari Wahlström. Om att känna sig ful, utseendeångest och känslor

Manskligt #40: Kropp & utseende

Tidigare bloggat om kropp och ideal hos Tilia

Har alltid känt press från samhället att se ut eller vara på ett visst sätt

Jag nådde idealet av en ung man, men har aldrig känt mig så trasig och liten som då


Behöver du stöd?

Kontakta oss på stod@teamtilia.se eller logga in i vår chatt här på hemsidan, som är öppen 21 – 22:30 varje kväll! Det är flera av oss som sitter i chatten som känt oss påverkade av idealen kring kroppen, på olika sätt. Om det innebär ett lidande, logga in hos oss. Vi kan tillsammans bolla olika alternativ för just dig att kunna hantera det du känner.


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Text:  Skriven av en eller flera unga personer, som själv påverkats av kropp och ideal. Tycker du att något saknas på denna sida? Maila gärna oss och bidra du med: hej@teamtilia.se

Illustration: Jackie Stål