Låg självkänsla

En berättelse från en person som har haft låg självkänsla

Varje gång något hände, slog jag på mig själv. Varje gång jag möttes av någon som var besviken på mig, gick jag sönder. Varje gång jag inte lyckades med det jag tänkte mig, trodde jag att alla skulle hata mig. Om jag öppnade upp mig för någon, och hen inte svarade lika kärvänligt som jag egentligen behövde, trodde jag att personen var arg på mig och tänkte genast att jag inte var vatten värd.

Jag kände aldrig att jag gjorde tillräckligt. Det handlade inte om att jag hade en massa prestationskrav, för jag brydde mig egentligen inte om att det skulle vara ett A på allt, det skulle bara vara tillräckligt bra, och det var det aldrig. Jag var så rädd för att andra skulle tycka att det jag gjorde eller den jag var inte dög, att jag skulle få dem att störa sig på mig, att jag skulle vara ivägen, att jag skulle vara den som fick dem att utbyta konstiga blickar när jag gått. Jag vågade inte säga vilken musikstil jag gillade, för det var för stor risk att jag tyckte om fel.

När jag var med kompisar och de ville göra något jag inte ville, vågade jag inte säga ifrån. Jag ville så gärna att de skulle tycka om mig, men trodde inte att de skulle kunna göra det om jag sa något utan att tänka efter. För det var exakt det jag gjorde, i varje situation. Tänkte noga efter, försökte aldrig mig på att säga något som i mitt huvud verkade roligt om jag inte var helt säker på att de skulle skratta.

Jag kände mig så bunden, samtidigt som det kändes som att jag inte hade något som höll ihop mig. Jag visste inte var jag hade mig själv i förhållande till andra, hur de såg mig, eller hur jag betedde mig i deras ögon.

Alldeles för ofta hamnade jag i situationer då jag blev helt nollställd och kände hur oron steg inombords. Vad menade mamma med att sätta en punkt istället för ett utropstecken i SMS:et? Är hon arg på mig nu? Vad kan jag göra för att göra henne glad? Ska jag gå och köpa en bukett blommor? Skynda mig hem och städa hela huset?! Det som från början bara var en liten fundering blev snabbt hela sanningen, och när jag träffade henne någon timme senare var det som att jag skämdes i varje cell av min kropp. Jag vet inte vad jag skämdes för, men det åkte hela tiden tillbaka till att jag inte dög, att jag hade gjort fel, och att jag borde göra bättre nästa gång. Inte att jag skulle göra allt perfekt, men i alla fall inte så att andra tyckte att jag borde gjort mer.


Känner du igen dig i känslan?

Jag gick runt i flera år utan att förstå att jag hade låg självkänsla. Jag trodde att det bara var så jag fungerade, att jag gick runt och tryckte ner mig själv och var den största kritikern, att det var så det skulle vara. Först när jag blev medveten om vad självkänsla är och att jag hade en väldigt låg självkänsla, blev det möjligt att göra något åt det. Jag blev arg på mig själv för att jag inte förstått att jag “gjort fel” tidigare, men efter ett tag förstod jag att jag inte kunde jobba med något jag inte visste fanns. Jag visste inte var självkänsla innebar, och när jag gjorde det försökte jag ifrågasätta mitt eget sätt att tänka och behandla mig själv. Det var svårt, och tog tid, och jag tror att det är väldigt mycket som spelar in hur det känns och går att bygga upp självkänslan. Dels vilka och vad vi har runt omkring oss, och hur tankarna går inombords.

Jag behövde hjälp utifrån, och även om det var läskigt att be om det, kan jag nu i efterhand säga att det var så värt det. Sedan tror jag inte att jag någonsin kommer bli klar med att bygga upp min självkänsla, dels för att livet ständigt är i utveckling, men också för att jag lätt hamnar i en självkritisk bana som jag ibland behöver träna på att pausa och inte låta bli för hård.


Kanske några steg på vägen?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och “så här ska du göra”-grejjer. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Här har vi därför listat några av våra favoriter för oss, som hur en kan tänka, förslag på böcker och poddar. Vi hoppas att de kan hjälpa dig som ytterligare pusselbitar på din resa.

Tankesätt

  • Om du lider av dålig självkänsla är det inte för att det är fel på dig på något sätt. Nu börjar resan mot att förändra detta och det finns massor av sätt att göra det på. Små små justeringar i vardagen, som att tänka på att det är skillnad på den du är och det du gör. Det underlättar när en ska börja vara mer självsnäll. Får du till exempel feedback på något du behöver göra om eller ändra på, tänk på att det aldrig ändrar värdet på dig som person.
  • Något annat som kan hjälpa på vägen mot en bättre självkänsla är att omge sig med personer som är bra för en. Men också miljöer och saker som känns bra. Inventera din omgivning så att den är snäll mot dig för självkänsla byggs i stor utsträckning tillsammans med andra.
  • Upprepa ofta för dig själv. Det är skillnad på den jag är, som alltid alltid alltid är tillräckligt. Detta har inget att göra med vad jag gör. Det du gör är kopplat till självförtroende medan den du är har att göra med självkänsla.

Böcker

BeYou. En bok som hjälper dig mot självkänsla, som hjälper dig skriva dina egna svar. Annso Blixt

Självkänsla på djupet. En terapi för att reparera negativa självbilder. Marta Cullberg Weston.

Poddar

Tiliapodden #35: Självkänsla

Navid & Björn #21: Självkänsla

Prestationspodden #54: Driven av låg självkänsla

Tidigare bloggat om låg självkänsla hos Tilia

Länkar kommer inom kort!


Behöver du stöd?

Kontakta oss på stod@teamtilia.se eller logga in i vår chatt här på hemsidan, som är öppen 21 – 22:30 varje kväll! Det är flera av oss som sitter i chatten som känt av livet med låg självkänsla. Om det innebär ett lidande, logga in hos oss. Vi kan tillsammans bolla olika alternativ för just dig att kunna hantera det du känner.

Tilia har också ett läger med fokus på att bygga upp och stärka din självkänsla. Läs mer!


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Text:  Skriven av en eller flera unga personer, som själv har haft låg självkänsla. Tycker du att något saknas på denna sida? Maila gärna oss och bidra du med: hej@teamtilia.se

Illustration: Jackie Stål