Stress

En berättelse från en person som har känt mycket stress

 

Jag vet verkligen inte hur jag hamnade här. Jag har lixom läst om alla de som säger sig varit stressade.

Det är så svårt att erkänna för mig själv att jag helt plötsligt behöver sätta mig ned och säga, okej. Jag är stressad. Jag är en av dem. Och om det var svårt att erkänna för mig själv, gissa hur svårt det då var att säga till andra att jag kände såhär.

Jag har hört att en person bara kan vara bra på två saker i taget. Och om jag tänker tillbaka på mitt liv inser jag att det inte är så konstigt att jag tillslut var väldigt stressad. Jag tänkte ofta att de råd och tips som folk ger gäller andra, men inte mig. Jag kan visst klara av fler saker än två. Men det visade sig att det inte stämmer. Vi alla är människor, och det är jag med. En orkar inte hur mycket som helst.

När jag kom till Tilia läste jag en artikel på deras Facebook, där det stod “Vi kommer inte kunna behandla bort elevernas skolstress.” Jag tycker den var så bra. Jag känner mig själv och vet ju egentligen att det är skolan som pressar mig till det här. Jag testade att gå till kuratorn men det är liksom inte där jag ska vara för att få hjälp med det här. Det var faktiskt så att det ledde till mindre stress bara av att inse det. Det är inte mig det är fel på.

Först trodde jag ju det, för det verkar som att alla andra klarar det. Men jag börjar förstå att fler och fler tycker att skolan och allt runt omkring är stressande. Betygssystemet är ju helt sjukt. Det hjälper mig också att veta att Tilia jobbar för att det ska bli bättre. Jag har också läst mycket om att de prata om att vi unga måste få prata mer om hur vi mår i skolan. Det kanske leder till att vi alla kommer få en bättre vardag där vi är så mycket om dagarna. Jag hoppas det.


Känner du igen dig i känslan?

Vi tycker att det allra viktigaste är att du inte klandrar dig själv. Vi pratar med så många unga som upplever skolstress och det har med skolan att göra, inte dig. Vi pratar med dem som är stressade över utseende, vikt och ideal. Det är samhällets och skönhetsindustrins ansvar, inte ditt. Det är inte sociala medier fel att en mår dåligt, men har du lätt att jämföra dig med andra och redan är inne i en spiral av stress kanske det är lättare att att jämföra sig med sitt flöde och bli stressad över det också.

Oavsett vad: klandra inte dig själv!


Kanske några steg på vägen?

Vi tror inte så mycket på tips, råd och ”så här ska du göra”-grejjer. Metoder och färdiga lösningar ger sällan svar för alla. Allmänna råd är ofta lika med ohållbart. Vi är alla individer. Men ibland behöver vi en liten hint om vart en kan börja att läsa och utforska. Här har vi därför listat några av våra favoriter för oss, som hur en kan tänka, förslag på böcker och poddar. Vi hoppas att de kan hjälpa dig som ytterligare pusselbitar på din resa.

Tankesätt

  • Att stanna upp en stund. Vikten av återhämtning är det vi behöver ta på allvar i större utsträckning. Det går att stressa ibland men utan vila tar det förr eller senare stopp.
  • Är du inne i ett ekorr-hjul fyllt av stress, kan det vara svårt att veta vart en ska börja. Att hitta utrymme att vila kanske går, men hur ska en kunna ta det lugnt när stresshormonerna flödar som mest? Ett sätt kan då vara att göra något som inte har ett mål, ett slut. Exempel: promenera utan att du ska någonstans och försök sätta stegen i ett lugnare tempo än vad du är van vid. Gå bara, och låt stegen ta dig dit dem bär. Utan att bestämma hur lång tid det ska ta. Vart du ska. Bara som mål att inte skynda, hinna fram, veta vart du ska.
  • Många (absolut inte alla) stressas av att ständigt vara uppkopplade. I jämförelsen växer stress. Grunden i detta är såklart inte flödet i sig, grunden kan vara en låg självkänsla vilket ofta är orsaken till att en ens tar åt sig av omvärldens alla krav. Därför kan också ett steg för att stressa ned vara att se över vilka och vad du följer, läsa mer om självkänsla och yttre bekräftelse.

Böcker och att läsa

Konsten att göra ingenting. Enkla sätt att njuta av livet. Lena Katarina Swanberg.

Artiklar

SvD Perfect guide. “Våga vara en nej-sägare”

Poddar och att lyssna 

Stressa inte, oroa dig inte. Emil Jensen

Ångestpodden. 96. STRESS! Forskaren Giorgio Grossi lär oss allt om stress.

Tidigare bloggat om stress hos Tilia

”Du vet att det är okej att bryta ihop ibland va?”

“Symptomen blev fler, värre. Men jag tänkte ändå: Inte. Är. Det. Nåt. Fel. På. Mig. Det här klarar jag”


Behöver du stöd?

Kontakta oss på stod@teamtilia.se eller logga in i vår chatt här på hemsidan, som är öppen 21 – 22:30 varje kväll! Det är flera av oss som sitter i chatten som känt stress. Om det innebär ett lidande, logga in hos oss. Vi kan tillsammans bolla olika alternativ för just dig att kunna hantera det du känner.


Text & bild:  © Föreningen Tilia

Text:  Skriven av en eller flera unga personer, som varit väldigt stressade. Tycker du att något saknas på denna sida? Maila gärna oss och bidra du med: hej@teamtilia.se

Illustration: Jackie Stål