“Som att någon långsamt sänkte belysningen och när jag ville höja den så gick det inte”

Jag började känna av att jag inte mådde bra i september 2017. Det var som att någon långsamt sänkte belysningen i rummet och när jag ville höja den så gick det inte. En konsekvens av att jag slarvade med att ta hand om mig och det fick jag betala dyrt för. Det dröjde innan jag förstod hur allvarligt det var.

Jag låg inne i en och en halv månad i ett mörkt rum och kände då total hopplöshet. Jag såg bara mörker, ingenting kändes intressant eller kul längre. Fruktansvärt mycket negativitet flödade runt i hela kroppen, framförallt i huvudet på mig tillsammans med en miljon katastrof-tankar. Tankar jag helt tappat kontrollen över. 

Jag hade i början när jag mådde dåligt skrivit lite texter för att ventilera och upptog detta igen under den här en och en halv långa månaden. Skrivandet hjälpte något extremt för mig och i samband med att jag sen sökte hjälp via vården, så kunde jag ta mig upp ur denna fruktansvärt djupa grop jag ramlat ner i. 

Jag förstod det inte då, men det var en djup depression jag hamnat i. 

”Varit därnere i de mörkaste rum O vissa säger att de fattar men vet inte ett dugg. Så jag skriver det här, från andra sidan världen, och nu i min kropp, det finns mycket bättre värden….”

Idag mår jag bättre. Jag har ett 9 – 5 jobb och jobbar utöver det med musik så mycket jag bara orkar kan och hinner. Är väldigt glad för min debut dubbelsingel ”300 / Solen ligger på” som handlar om just psykisk ohälsa som nu finns ute på Spotify. Min förhoppning är att ge dig som läser kraft och styrka från låtarna. Så därför har jag valt att skriva det här. 

När jag inte mådde psykiskt bra, hjälpte det att prata med folk, söka hjälp. Att isolera sig är det farligaste en kan göra. Tro mig jag vet. Det misstaget gjorde jag. I ensamheten slår allt hårdare. Det finns utsträckta händer där ute, och psykisk ohälsa är inget någon någonsin ska behöva skämmas för. //Jacob Gennerud

Foto: Pasha Mirdehghani

Detta är ett gästblogginlägg publicerat här hos Tilia där åsikterna som uttrycks är undertecknads. Tilia är en ideell organisation, alltid tillgängliga för stöd inom 24 timmar för dig som är ung som känner att du behöver oss. <3