Tilia utökar sin stöd-chatt

Press-meddelande 

2020-06-05

Tilia utökar sin stöd-chatt

“Det som har hjälpt mig mest, är att att ha någon där som lyssnar på mig!”

Tilia har sedan 2012 stöttat unga och unga vuxna med psykisk (o)hälsa. Ångest, oro och ängslan är det vi främst möter hos de som hör av sig till oss. Inte sällan stöttar vi även i tankar och känslor kring framtidsångest, oro för miljön och/eller världsläget. Föreningen Tilias verksamhet påverkas givetvis av rådande pandemi av Covid-19, då de stora samhällsförändringar som pågår ökar både utsatthet och ensamhet hos unga, vilket i sig är en risk. 

Ungefär vart tredje samtal i vår stödchatt handlar just nu om samtalsämnen kring Covid-19 där unga beskriver en känsla av panik och hopplöshet. Detta bland annat på grund av ökad känsla av ensamhet, att befintlig vård- och behandling minskas och att trygga rutiner bryts. Vi ser att vi i civilsamhället gör ett otroligt viktigt arbete i att lugna, bistå med trygghet, minska psykiskt lidande & förebygga suicid genom att finnas närvarande för medmänskliga samtal på kort sikt. Men också på lång sikt genom att tidigt fånga dessa unga personer och fortsätta erbjuda ett lätt-tillgängligt och kostnadsfritt stöd och gemenskap digitalt. Dessutom hänvisar fler aktörer än vanligt till Tilia vilket har lett till ytterligare ett ökat tryck på vår verksamhet. 

Med stöd av Folkhälsomyndigheten och Postkodstiftelsen utökar vi därför Tilia kommer att ha utökat öppet 19 – 22:30 under juli och hela augusti, vi återgår sedan till ordinarie öppet-tider under höst och vinter, men med dubbelt så många volontärer i chatt-teamet, där målet långsiktigt är att kunna ta emot alla de unga som söker stöd hos Tilia. 

Vill du hjälpa till? 

  • Bli volontär, läs mer här
  • Swisha en gåva, märk “Sommarstöd” till 123 170 71 81